Antara penyelidikan UPM tahun ini.... sangat2 terbaik dari UPM namun persoalannya mampukah produk2 ini bertahan ??? saya masih igt dulu ada Mesin buka koko.. ada juga UPM buat vest kalis peluru...dimana ya produk2 itu sekarang...hmmm... apa2 pun UPM is still one of the best research university in Malaysia..
1. Sistem mudahkan penjaga Alzheimer
Satu lagi penyelidikan yang berjaya dijalankan oleh UPM ialah sistem
pengesan spatial pesakit Alzheimer dalam kalangan warga tua yang pertama
di negara ini.
Alzheimer ialah penyakit nyanyuk yang majoritinya dialami oleh mereka berusia 60 tahun dan ke atas.
Penyakit berkenaan akan menyebabkan pesakit kehilangan progresif sel
saraf otak yang penting untuk pemikiran normal, daya ingatan serta
fungsi otak.
Berdasarkan kajian yang dijalankan Institusi Gerontologi Universiti
Putra Malaysia (UPM), kira-kira 300,000 rakyat di negara ini menghidap
penyakit demensia dan 150,000 daripadanya adalah penghidap Alzheimer.
Kejayaan sekumpulan penyelidik UPM menghasilkan ciptaan Sistem Lokasi
semasa Alzheimer tersebut diyakini mampu membantu mengesan pesakit
berkenaan di peringkat awal selain meringankan beban mereka yang
menjaganya.
Menurut ketua penyelidik Prof. Madya Dr. Abdul Rashid Mohamed
Shariff, sistem itu berfungsi dengan menjejaki secara wayarles sekali
gus memantau rapat pesakit Alzheimer dari radius 100 hingga 200 meter.
Selain itu, sistem berkenaan juga menyediakan penggera bunyi yang
akan berbunyi sekiranya pesakit berada di luar radius yang ditetapkan.
"Sistem ini menggunakan alat penjejak yang dikenali sebagai tags
yang boleh dibawa oleh setiap pesakit tanpa mengganggu aktiviti harian
mereka dan mereka dikesan melalui frekuensi radio yang rendah iaitu 5.8
giga herz (GHz) dengan memasang alat pengesan di sesuatu kawasan.
"Pemantauan dari jauh ke atas pesakit oleh penjaga mereka juga boleh
dilakukan melalui paparan sistem yang disediakan. Dengan ini, penjaga
mendapat gambaran keseluruhan pergerakan spatial pesakit di dalam
paparan peta pelan lantai pusat jagaan harian dalam bentuk dua dimensi
(2D)," katanya.
Selain beliau turut bersama dalam penyelidikan tersebut ialah
Profesor. Dr. Ahmad Rodzi Mahmud, Dr. Zaiton Ahmad dan Mohd. Fadhil
Abuhan.
Mengulas lanjut katanya, penghasilan sistem itu bertujuan bagi
mengurangkan beban penjaga dalam memantau pesakit di pusat jagaan harian
Alzheimer selain meningkatkan kualiti pesakit.
Sasaran penggunaan sistem ini adalah mereka yang berada di rumah
orang tua kerajaan atau swasta, rumah jagaan Alzheimer, pusat jagaan
harian Alzheimer serta penghidap penyakit itu sendiri.
"Kami telah melakukan kajian di sebuah pusat jagaan warga tua di
Lembah Klang yang dipercayai mempunyai penghuni menghidap penyakit
Alzheimer berusia 65 hingga 92 tahun.
"Sistem ini terbukti membantu dalam meringankan beban penjaga selain
memberi keputusan akhir kepada para pengamal perubatan untuk mengesan
seseorang yang menghidap Alzheimer itu," jelasnya.
Mengenai kesan sampingan yang kemungkinan bakal dihidapi oleh pesakit
apabila menggunakan sistem ini, beliau menjelaskan bahawa penggunaan
frekuensi radio yang rendah tidak membahayakan kerana masih mematuhi
piawaian penjagaan kesihatan.
Katanya, sistem ini telah diberi kelulusan untuk digunakan ke atas
manusia oleh jawatankuasa etika penyelidikan perubatan Fakulti Perubatan
dan Sains Kesihatan UPM.
Apa yang membanggakan, Sistem Lokasi Semasa Alzheimer ini juga turut
menerima pingat emas di Pameran Reka Cipta, Penyelidikan dan Inovasi
Malaysia 2012.
2. DS Factor, teh herba antikanser
Sekumpulan penyelidik dari Jabatan Sains Bioperubatan, Fakulti
Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah
menemui sejenis herba dipercayai mampu merawat penyakit kanser.
Menurut ketua penyelidik tersebut, Prof. Madya Dr. Latifah Saiful
Yazan, herba tersebut sering digunakan oleh pengamal perubatan
alternatif untuk merawat pesakit kanser.
"Melalui kajian terhadap penggunaan rawatan tradisional, didapati
bahawa produk ini (herba) telah digunakan sebagai amalan rawatan
tradisional.
"Herba telah terbukti secara fizikalnya berkesan merawat beberapa
pengidap penyakit kanser (lebih daripada 100 orang) sebelum dikaji
secara saintifik," katanya.
DS Factor merupakan produk teh herba yang mempunyai sifat antikanser
dan mempunyai potensi untuk dijadikan sebagai produk herba makanan
tambahan untuk menghidap kanser.
Dr. Latifah berkata, melalui kajian yang dibuat terhadap penggunaan
rawatan tradisional, didapati bahan berkenaa berkesan merawat pesakit
kanser lebih daripada 100 orang.
DS Factor kini telah berada di peringkat kajian terakhir dan bersedia untuk dikomersialkan.
Penyelidikan yang bermula dari tahun 2005 tersebut masih diteruskan
sehingga kini dan sedang dalam perancangan untuk menjalankan ujian
klinikal ke atas manusia.
DS Factor juga telah dipatenkan dan kini dalam proses rundingan dengan beberapa pihak yang berminat untuk mengkomersialkannya.
Kajian bagi produk DS Factor telah menerima geran penyelidikan daripada L'OREAL Malaysia dan UPM.
Malah Dr. Latifah juga pernah menerima anugerah The L'OREAL Malaysia for Women Sciene Fellowship 2006.
3. Sistem penggredan kelapa sawit
UPM juga memperkenalkan kaedah baharu dalam sistem penggredan kelapa
sawit bagi menentukan cara terbaik memastikan sama ada buah sawit masa
atau sebaliknya.
Menurut Ketua Penyelidik, Institut Teknologi Maju (ITMA), Universiti
Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr. Abdul Rashid Mohamed Shariff,
kaedah yang diguna pakai kini adalah dengan memeriksa buah kelapa sawit
secara rawak.
Kaedah tersebut dijadikan sebagai penanda aras kepada keseluruhan stok yang dihantar kepada kilang.
"Kaedah tersebut pastinya tidak tepat secara keseluruhannya, namun
pihak berwajib tiada pilihan berikutan tiada kaedah lain yang lebih
sesuai.
"Kini, pihak UPM hadir dengan ciptaan terbaru kami pengesan dan
pengasing buah kelapa sawit yang masak dan muda pada masa yang sama,"
ujarnya.
Ciptaan yang menggunakan mesin pengimbas yang direka khas tersebut
mampu mengesan buah kelapa sawit yang benar-benar masak dan yang muda
seterusnya kedua-duanya diasingkan.
Jelas Abdul Rashid, idea asal ciptaan mesin tersebut diperolehi
daripada pelajarnya yang melakukan uji kaji mengesan buah - buahan yang
masak menggunakan pengesan imej menerusi kamera CCD (charge couple device).
Sistem berkenaan menyerupai konsep mesin pengimbas bagasi yang digunakan di lapangan terbang.
Lebih dikenali sebagai Sistem Pengimbas Visual Automatik, teknologi
tersebut dilihat amat bermanfaat kepada pihak industri terutamanya
kilang pemprosesan agrikultur.
Sistem tersebut berfungsi bermula daripada kotak pemunggahan buah
kelapa sawit di mana buah akan dilalukan di atas trek untuk melalui
ruang pengimbas sebelum buah-buah tersebut diimbas menggunakan kamera
CCD.
Kemudian data berbentuk imej yang diperolehi akan disalurkan kepada
komputer menggunakan kabel khas sebelum ia diproses untuk menentukan
kadar kematangan buah.
Semasa dalam proses tersebut, buah akan melalui ruang pengimbas khas
dimana cahaya yang digunakan akan dikawal bagi mendapatkan kualiti imej
yang lebih tepat.
Seterunya, data yang diperolehi akan menentukan sama ada masak
mahupun separa masak atau muda seterusnya akan diasingkan mengikut kelas
masing-masing.
Bagaimanapun sistem tersebut hanya sesuai dibina di dalam kawasan persekitaran yang tertutup iaitu di dalam bangunan.
4. Vitamin daripada mangga ranum
Kenya merupakan sebuah negara yang sedia maklum mempunyai bilangan
penduduk yang begitu ramai dan tidak kurang juga yang mengalami masalah
kesihatan.
Jika diperhatikan, kanak-kanak di Kenya majoritinya kekurangan
vitamin A kerana tidak mendapat sumber yang makanan yang berkhasiat.
Melihat kepada permasalahan tersebut, ia memberi inspirasi kepada
sekumpulan siswazah dari Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk
menghasilkan produk kesihatan daripada buah yang boleh memberi manfaat
kepada penduduk di negara tersebut.
Oleh itu, sekumpulan siswazah dari Fakulti Sains dan Teknologi Makanan UPM menghasilkan Vit-A-Go
yang diperbuat daripada buah mangga ranum bagi memberi alternatif
kepada kanak-kanak di Kenya dalam usaha memperoleh vitamin A yang
mencukupi.
Kumpulan tersebut terdiri daripada Mohd. Asraf Mohd. Zainudin, Tan
Tai Boon, Kuan Chee Hao, Najla Gooda Sahib dan Lasekan Adeseye Opeyemi.
Menurut ketua kumpulan projek berkenaan, Sew Chang Chew, produk
daripada isi buah mangga yang dikeringkan itu mampu membekalkan nutrien
vitamin A pada golongan tersebut mengikut tahap keperluan badan
masing-masing.
"Ia merupakan satu lagi alternatif terbaik bagi kanak-kanak Kenya
untuk mendapatkan sumber vitamin A, selain mengambil pil tambahan.
"Produk itu juga dapat mengurangkan masalah pembaziran buah mangga yang berlaku di Kenya," katanya.
Jelas Chang Chew lagi, kandungan vitamin A di dalam buah mangga itu
dipelihara melalui pemprosesan serta keadaan penyimpanan yang betul
selain dari pemantauan yang berterusan.
Katanya, ramuan utama yang digunakan adalah mangga ranum atau terlalu masak dan ia akan diasingkan mengikut tahap kematangan.
Buah tersebut kemudian akan dikisar menjadi puri sebelum beberapa ramuan lain dicampurkan dan dikeringkan.
Jelas beliau, produk itu dihasilkan berdasarkan beberapa faktor iaitu
kos pengeluaran murah, teknologi yang sedia ada, tempoh pemprosesan
singkat iaitu selama dua jam serta kaya dengan vitamin A.
"Produk ini merupakan hasil penyelidikan selama tujuh bulan dan kami
yakin ia mampu diaplikasikan dalam industri kecil dan sederhana (IKS) di
negara ini.
"Selain itu, produk kesihtan ini juga boleh disimpan pada suhu bilik dan mampu bertahan sehingga enam hingga sembilan bulan.
"Produk Vit-A-Go juga telah meraih pingat emas dalam Pertandingan Developing Solutions for Developing Countries anjuran Persatuan Pelajar Institut Teknologi Makanan (IFTSA) di Las Vegas, Amerika Syarikat bulan lalu," katanya.
Bagaimanapun, Vit-A-Go masih belum sedia untuk dikomersialkan
kerana formulasinya masih perlu dioptimumkan selain penyelidikan
berterusan perlu dilakukan bagi memberi hasil yang lebih baik.
0 comments:
Post a Comment