Wednesday, 28 November 2012

Politik Kepartian di Kampus, Sudah Bersediakah Mahasiswa/i ???


Politik kepartian sudah memasuki kampus selepas berlakunya pindaan AUKU sebelum ini, sekarang sudah tiada halangan untuk mahasiswa berpolitik, DS Najib pun sudah menyatakan bahawasanya mahasiswa sekarang sudah matang dan boleh menilai diantara baik ataupun buruk.

Persoalannya sudah bersediakah kita ??? Baru-baru ini telah dilancarkan Kelab Penyokong BN IPTA di PWTC dan sebelum itu ada Konvensyen Kepimpinan Mahasiswa dimana lagu UMNO dinynyikan oleh para peserta.
Perasmian Kelab Penyokong BN IPTA di PWTC(click pada pic utk lgi besar)

Malah, di UPM rekrut juga telah berlaku untuk  Mahasiswa Keadilan Malaysia atau MKM...member saya dari fakulti sains yang inform tentang pekara ini, email pun telah saya dapat...antara intipati email tersebut:

From: Mahasiswa Keadilan <msiswakeadilan@gmail.com>
Date: 2012/10/17
To: Muhammad Fahdli <fahdli.upm@gmail.com>

1.Ahli MKM akan diberi latihan secara khusus oleh pimpinan parti dengan skill-skill seperti berdebat, berpidato, asas undang-undang, asas ekonomi, managing event, cara berurusan dengan media. MKM juga terbuka dengan aktiviti-aktiviti santai seperti sukan (futsal, bowling dan seumpamanya) dan aktiviti2 belia yang lain

2. MKM terbuka untuk semua mahasiswa Malaysia samada di IPTA atau IPTS. Mahasiswa luar negara juga dialu-alukan untuk menyertai MKM.

3. Borang penyertaan yang telah diisi, perlu diemel semula kepada admin untuk diproseskan. Kad keahlian dan modul kepimpinan akan diberi setelah keahlian selesai diproses. Untuk borang online, tidak perlu tandatangan, hanya perlu isi butiran yang berkaitan. 

Terima Kasih
Mahasiswa Keadilan Malaysia

 borang untuk MKM pula...

Kesimpulannya, kepada semua mahasiswa/i ; sudah tiada halangan untuk berpolitik namun fikirlah mana lagi penting , pelajaran atau aktiviti2 luar ini...jika anda kata anda mampu mempelajari kemahiran-kemahiran insaniah (soft skills) kalau join, maka anda silap kerana sudah ada banyak persatuan2 di dalam universiti...

sekian

--) jangan jadi keldai sudah... :P


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright (c) 2010 En. Rasional. Design by WPThemes Expert

Themes By Buy My Themes, Gifts for GirlFriend And Skull Belt Buckles.